A középkori királyi vadászkastély titkaiVezetett bejárás a budanyéki régészeti feltárás területén

A középkori királyi vadászkastély titkai

Vezetett bejárás a budanyéki régészeti feltárás területén

Ismerd meg velünk középkori uralkodóink budanyéki udvarházának történetét és feltárt romjait!

4500 Ft

Időpontok

A középkori Buda városától alig öt kilométerre, a Budai-hegység egykori kiterjedt erdőségeinek központjában emelkedett Nyék falu, temploma, valamint a 16. század elején felépített új királyi udvarház. Sétánk során bejárjuk a Jagelló II. Ulászló által emelt reneszánsz vadászkastély romjait, és felidézzük a Hűvösvölgyben húzódó hajdani királyi vadaskert történetét. A krónikások szerint Hunyadi Mátyás, II. Ulászló és II. Lajos mellett Szulejmán szultán is látogatta a királyi udvarházat és a vadban gazdag területet, amely az oszmán-török időkben pusztult el. Ezt követően átsétálunk a Nyék falu templomának épült, később királyi kápolnaként szolgáló épület romjainak helyszínére, ahol legutóbb – közel száz évvel az első feltárást követően – 2022 őszén zajlott régészeti ásatás. Milyen új információkkal és eredményekkel szolgált a kutatás? Mit tudunk a templom építési korszakairól és a közelében lévő temetkezésekről? Hány csontváz, milyen érdekes régészeti leletek és meglepő tárgyak kerültek elő a feltárás során? Sétánkon minden kiderül!

A régészeti feltárás a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet együttműködésében valósult meg 2022-ben.


Indulás

1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 78.

Érkezés

1021 Budapest, Szerb Antal utca 14–16.

Időtartam

90 perc

Jó tudni

A sétán saját felelősségre lehet részt venni, és a területen csak a sétavezető által kijelölt útvonalon szabad közlekedni.

A helyszín nem akadálymentes. Egyenetlen, olykor csúszós, sáros talajon, romok között sétálunk, ezért vízálló, bokát tartó, zárt cipő (bakancs) és zárt öltözet javasolt.

Sétánkat rossz időjárás (például esőzés) esetén is megtartjuk.

Programunk a meghirdetett időpontban pontosan indul, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni.

Sétánkat 12 éves kor felett ajánljuk.

2023. május 1-jével a vezetett séták jegyára módosul. Részletekért tekintsd meg a jegyinformációkat.

Térkép

További séták