Vadászat Mátyás királlyalVezetett bejárás egy ötszáz éves uralkodói udvarház feltárt romjainál

Vadászat Mátyás királlyal

Vezetett bejárás egy ötszáz éves uralkodói udvarház feltárt romjainál

Ismerd meg velünk középkori királyaink egykori vadászkastélyának és kápolnájának történetét és maradványait! Sétálj festői környezetben, Budapest II. kerületében, az egykor itt húzódó királyi vadaskert közelében!

4500 Ft

Időpontok

A középkori Buda városától alig öt kilométerre, a Budai-hegység egykori kiterjedt erdőségeinek központjában emelkedett Nyék falu és temploma, valamint a 16. század elején felépített, új királyi udvarház. Sétánk során először bejárjuk a Jagelló II. Ulászló által emelt reneszánsz vadászkastély romjait, és felidézzük a Hűvösvölgyben húzódó hajdani királyi vadaskert történetét. A krónikások szerint Hunyadi Mátyás, II. Ulászló és II. Lajos mellett Szulejmán szultán is látogatta az udvarházat és a vadban gazdag területet, amely az oszmán-török időkben pusztult el. Ezt követően átsétálunk Nyék falu egykori templomához, a később királyi kápolnaként szolgáló épület romjainak helyszínére, ahol két évvel ezelőtt – közel száz esztendővel az első feltárást követően – zajlott régészeti ásatás. Milyen új információkkal és eredményekkel szolgált a kutatás? Mit tudunk a templom építési korszakairól és a közelében lévő temetkezésekről? Hány csontváz, milyen érdekes régészeti leletek és meglepő tárgyak kerültek elő a feltárás során? Programunkon minden kiderül!

A régészeti feltárás a Várkapitányság és a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet együttműködésében valósult meg.


Indulás

1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 78.

Érkezés

1021 Budapest, Szerb Antal utca 14–16.

Időtartam

90 perc

Jó tudni

- kültéri program
- 12 éves kor felett ajánlott
- a megadott időpontban indulunk, a későn érkezőket nem áll módunkban megvárni
- rossz időjárás (például esőzés) esetén is megtartjuk
- a helyszín nem akadálymentes, a talaj egyenetlen, olykor csúszós, sáros
- vízálló, bokát tartó, zárt cipő (bakancs) viselését javasoljuk
- zárt ruházat viselését javasoljuk
- a sétán saját felelősségre lehet részt venni, és a területen csak a sétavezető által kijelölt útvonalon szabad közlekedni

Térkép